Prästtomta-kåsan

Var hundan ligger Prästomta? Ja – insatta vet ju, men inte mina arbetskamrater så jag sa att jag skulle till Linköping i helgen. Men egentligen har jag tillbringat helgen på ett iskallt, snålblåsigt och helregnigt skjutfält i Östergötland – Prästomta! Och varför gör man då det? Har man en son som brinner för enduro och utmaningar så planerar även morsan in en enduro-helg då och då!

Nåväl, jag tycker själv gemenskapen i och kring tävlingarna är fantastisk så det är verkligen ingen uppoffring att bli med! Alla hjälper alla och man är mer medtävlanden än konkurrenter.

Vi anlände till tävlingsområdet på fredag kväll då mörkret redan fallit och gräset redan var vitt av frost. Hälsade runt på våra närmaste grannar och sedan i säng. Regnet började som ett brev på posten (finns den fortfarande?!) under natten och på morgonen lite upphåll, så pass att vi fick fram servicetält och kunde rigga nattbelysning. Vips var klockan lunchdags och vi åt lite inför tävlingsstart kl 13:00.
Lars och de andra juniorerna skulle köra 6 SS på dagen och ytterligare 6 SS i mörker. Planerad prisutdelning kl 24:00.
Dagetappen flöt åkmässigt på riktigt bra och Lars var väl i mål som lergubbe någon gång strax efter kl 15:00. Då väntade en snabb dusch och lite halvtidsvila sedan var det dags att montera lyse på hoj och hjälm för nattens eskapader. Matdags igen – tack till arrangören som sett till att det fanns varm mat att köpa på plats, kanonbra!
Kl 19:02 stod Lars på startlinjen igen för SS7 – SS12. Laddad – ja, självklart endast en halvminut efter ettan i sin klass. Redan efter SS7 började dock problemen med det tekniska. Hjälmlyset ville inte fungera som det skulle. Kontakterna for ur då Lars halkade omkring på sadeln. Hela Lars inklusive cykel var full med ‘klet-lera’. Sladden till lyset fixades till i depån mellan nästan varje SS. Bromsarna tog slut. Skiten föll från träden, ner längs ryggraden innanför skydden, Lars badade i isig lersörja och bytte glasögon. Ja så fortgick det under hela kvällen och regnet fortsatte. Efter några svordomar i slutskedet och med en hägrande varm dusch efter målgång gick i alla fall Lars i mål någon gång efter kl 22:00. Många, många var tvungna att bryta för maskinhaveri eller utmattad kropp och jag hörde mörka figurer diskutera att det ska vara så på en ‘kåsa’.

Effektiv körtid för Lars blev 4 h prick och det gav honom en hedrande 2:a plats. Nöjd, men ändå besviken på att utrustningen krånglat och tröttat ut honom onödigt mycket. Ont i fingrar som fått slita ont för att hålla honom kvar på en slirig cykel och med skavsår på knät somnade Lars utan att vaggas efter prisutdelning 01:00 och ännu en buckla till samlingen natten mot söndag (och regnet skvalade fortfarande).


Nöjda grabbar vid prisutdelningen kl 01.00 natten till söndag. Johan Edlund Fjugesta MS 3:a kl 1, Christoffer Waltersson Laxå MK 2:a kl 1, Lars Löfgren FMCK Falun 2:a kl2, Oliver Nelson Laxå MK 3:a kl2, Magnus Thor Laxå MK 4:a kl2
Foton från förberedelserna i depån, av Alvina Oscarsson

Resultat:
Klass 1, Junior E2-E3, dvs hojar över 125cc
Klass 2, Junior E1, max 125cc, Lars 2:a
Totalt alla klasser hade Lars 3:e bästa tid och Christoffer Waltersson 4:e bästa. Resultat alla klasser. Dagen efter gick både familjen Waltersson och Löfgren för att se på alla spår från tävlingen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *