Fredrik och Jon blev sexa i Robot VM

Som ni säkert redan vet har Fredrik Löfgren och Jon Dybeck deltagit i Robot VM (Robocup) i Singapore i slutet av juni.
Vi har nu hunnit vila lite och börjat smälta intrycken. Det har varit en otrolig resa, där vi lärt känna många nya människor. Vi sitter just nu och chattar med några killar från Tyskland som tävlade i samma klass som vi.

 

Fredrik och Jon arbetar
Fredrik och Jon finjusterar programmet. I bakgrunden tävlingsbanan.

 

Målet med Robocup är att driva utvecklingen av självgående robotar framåt. Detta görs i olika klasser, där vi deltog i den som kallas Räddning. Då ska roboten skickas in i ett okänt område där det förekommer små värmeelement som ska föreställa människor efter en katastof. Målet är att roboten ska navigera runt i området och identifiera så många offer som möjligt under åtta minuter.
Många tror att robotarna är radiostyrda, men allting styrs av roboten själv. Den skannar av omgivningen med hjälp av sensorer och en microprocessor bestämmer hur roboten ska agera.
Vi har lagt ned åtskilliga timmar på att konstruera och programmera roboten innan tävlingen. Och det var lika nervöst varje gång vi släppte iväg roboten in i tävlingsarenan. Då var den helt utlämnad till sitt öde, medan vi och alla i publiken tittade på.

 

Fredrik signerar resultatet
Fredrik går igenom resultatet efter en tävlingsomgång tillsammans med domaren.

 

Roboten klarade sig bra i de flesta körningar (=tävlingsomgångar). Det blev dock lite problem när domarna släppte ut löst skräp framför den, för då slirade däcken väldigt mycket. Totalt sett så slutade vi på en sjätte plats individuellt! Det är jag och Jon mycket stolta över. I räddningklassen deltog över 60 lag, så det var tuff konkurrens. Vann gjorde naturligtvis Japan – robotikens land.
I och med att vi kom på topp-10 kvalificerade vi oss till en separat tävling, där man ska samarbeta över landsgränser och utveckla robotlösningar tillsammans. Vi hamnade med Schweitz, vilka kom trea individuellt. Våra robotar hjälpte nu varandra i katastrofområdet och kunde söka igenom området snabbare. I samarbetstävlingen kom vi på en hedrande fjärde plats!

 

Fredrik förklarar för Björn
Fredrik förklarar robotens sökalgoritm för Björn, forskarstuderande från Uppsala, men tävlande för det Australienska laget.

 

Vi hann också med lite turistande och besökte diverse marknader och museer. Vi slogs av att staden var så ren, inte en cigarettfimp eller skräp någonstanstans. Det beror troligtvis på deras lagstiftning som är mycket hård, det är t.ex. stränga böter på att sälja eller inneha tuggummi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *