GD.se Plåt-Niklas guld värd?

På lördag drar de till Mexico City med sin Plåt-Niklas. För tredje året i rad har Sebastian Gustafsson, Rebecca Nygren, Fredrik Löfgren och Christer Åström, som saknas på bilden, kvalificerat sig för VM i robotkörning.

På lördag drar de till Mexico City med sin Plåt-Niklas. För tredje året i rad har Sebastian Gustafsson, Rebecca Nygren, Fredrik Löfgren och Christer Åström, som saknas på bilden, kvalificerat sig för VM i robotkörning.

Fotograf: Katarina Strömgren

 klicka för Artikeln på GD.se

På lördag åker en förväntansfull kvartett ungdomar till Mexico City för att representera Sverige i robotkörning. Förra året kom de tvåa i Istanbul.
– Men i år hade vi tänkt vinna, säger Rebecca ­Nygren, 18 år.

 Tre av dem är från Skutskär; Rebecca, Sebastian Gustafsson, 17 år och Christer Åström, 19 år. Fredrik Löfgren, 19 år, kommer från Borlänge men pluggar till civilingenjör i Linköping. Den utbildningen kommer även Sebastian, som nyligen tog studenten som 17-åring, att söka sig till.

– Det är det här som fått mig att komma in på det spåret, säger Sebastian.

Det är tredje året i rad som laget kvalificerat sig för VM i tävlingen RoboCup Junior, som är ett samarbete mellan länder över hela världen.

Det började för fem år sedan när de gick på högstadiet på Rotskärsskolan som hade ett robotprojekt och deltog i tävlingen First Lego League, som gick ut på att bygga robotar av lego.

Sedan dess har det blivit en hel del tävlingar.

– Att bygga robotar är ett väldigt konkret sätt att lösa problem. Man bygger ihop en krets som man sedan programmerar. Steg för steg planerar man vad man vill att roboten ska göra, säger Fredrik i ett försök att förklara det mycket tidsslukande intresset.

För att kunna delta i Mexico City får de stöd av Skolverket, Högskolan i Gävle och Ericsson.

– Visst är det häftigt att resa till alla de här ställena, men i stort sett all vaken tid tillbringar man på tävlingsområdet. Tävlingen pågår i flera dagar. Det är dessutom jättekul med alla kontakter man knyter över hela världen, säger Rebecca.

Årets tävlingsuppdrag är att konstruera en robot som kan simulera ett katastrofområde. Den ska leta sig fram i en flera våningar stor labyrint där det finns dockor utplacerade som avger värme, precis som människor. Roboten ska sedan registrera positionerna på dockorna.

Deras robot Plåt-Niklas har kostat dem mellan fyra och fem ­tusen kronor, tror de.

– Vi har slaktat någon skrivare och någon gammal VHS-spelare. På så vis har vi varit lite miljövänliga också eftersom vi använt återvunnet material, säger Fredrik.

– Men det är en mobiltelefon som är huvudhjärnan i roboten. Mobiltelefoner kan ju väldigt mycket i dag, säger Sebastian.

Efter att Plåt-Niklas letat sig fram i deras övningslabyrint på den inglasade altanen visar mobiltelefonens display en karta över labyrinten.

– Det här är första gången vi byggt helt utan lego, det är mycket mer arbete med ren teknik. Vi har jobbat nästan dygnet runt, säger Fredrik.

Vinsten i Mexiko City är en pokal och en hel del prestige.

– Tänk att kunna skriva det på sitt cv. Det är ju eliten vi tävlar mot, säger Fredrik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *