About Enduro

Enduro är en motorsport där motorcyklar körs på banor i svår terräng. Namnet kommer av den spanska och italienska formen av det engelska ordet endurance, som betyder uthållighet. Körtiden är ofta flera timmar.

Enduro är den motorcykelsport som har flest utövare i Sverige, från motionsåkare till yppersta elit. Sverige har sedan många år också varit ett av de ledande länderna i de internationella mästerskapstävlingarna, VM/EM och Lag-VM (Six Days).

 

MOTORCYKLAR

En enduro-motorcykel är ett fordon som liknar en motocross-motorcykel. Skillnaden är bland annat att en enduro-motorcykel har belysningssystem och mjukare fjädring. Karaktären på motorn är ofta högre bottendrag och lägre toppeffekt. På många typ 2-tävlingar krävs inte belysningssystem varför detta monteras bort av säkerhetsskäl.

Enduroförare använder motorcyklar mellan 125-650 cc. En 125 cc väger ca 100 kg i torrvikt medan de större motorcyklarna på uppemot 650 cc väger ca 120-130 kg. En 125 cc 2-taktare har en max effekt på ca 35-40 hk medan de större motorcyklarna har över 50 hk.

Man kan redan som barn tävla i enduro vid speciella Guldhjälmstävlingar. För att delta krävs att man har gått licenskurser så man har förvärvat Guldhjälmslicens. Från och med det år man fyller 12 år får man köra 85 cc motorcykel i typ 2-tävlingar. Vid 13 års ålder får man börja köra 125 cc 2-takt och 250 cc 4-taktsmotorcyklar i speciella ungdomstävlingar. Vid 15 års ålder får man börja delta i vuxentävlingar som junior. Licens och ålder avgör vilken maskinklass och därmed tävlingsklass du tävlar i.

 

Maskinklasser

Förare kan delta i fyra olika maskinklasser, E0, E1, E2 eller E3. Avgörande för maskinklasstillhörighet är motorns slagvolym (cm³) och motortyp, tvåtaktsmotor eller fyrtaktsmotor.

Klass  Mc med (2-Takt)  Mc med (4-Takt) 
Enduro 0 (E0) 75 – 85 cm³ 75 – 150 cm³
Enduro 1 (E1) 100 – 144 cm³ 175 – 250 cm³
Enduro 2 (E2) 175 – 250 cm³ 290 – 450 cm³
Enduro 3 (E3) 290 – 500 cm³ 475 – 650 cm³

 

Tävlingsformer

Enduro typ 1

Den traditionella tävlingsformen för enduro i Sverige är Typ 1. Det innebär att de tävlande kör en pilad bana som har transportsträckor på allmänna vägar och specialsträckor i terrängen eller på sämre vägar och stigar.

Svenska mästerskap och den klassiska Novemberkåsan körs som Typ 1. Förutom att ta sig fram snabbt måste de tävlande själva serva och reparera sina motorcyklar under tävlingen. Därför gäller det att köra på ett taktiskt sätt, så att det finns krafter kvar för att ta hand om eventuella mekaniska bekymmer.

Enduro typ 2

Många klubbar har anordnat speciella träningsområden av mer permanent karaktär, där medlemmarna har möjlighet att bedriva träning under ordnade former. Det är på sådana områden som den enklaste typen av tävlingar brukar hållas. Ofta körs de då som klubb- eller motionstävlingar på en ändlös banslinga. Tävlingen avgörs över ett eller flera varv. Denna form av enduro, vars popularitet har ökat otroligt under de senaste tio åren, går under beteckningen Typ 2 exempelvis Gotland Grand National och Stångebroslaget.

 

Internationella tävlingar

Varje år sedan 1913 (med undantag för världskrigen), normalt i september eller oktober, arrangeras International Sixdays Enduro eller Sixdays. Arrangörsland bestäms av FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme).